Osztályozó vizsga – kémia

A kérdések témakörei átfogják az éves (ill. féléves) tananyagot.
Használható segédeszközök: Négyjegyű függvénytáblázat, zsebszámológép.

9. évfolyam: Szóbeli követelmények

 

  1. félév

ATOMSZERKEZETI ISMERETEK

  • Atommodellek
  • Az atom felépítése (rendszám, tömegszám, izotóp)
  • Elemi részecskék
  • A természetes és mesterséges radioaktivitás
  • Az elektronburok szerkezete
  • Az elektronhéjak kiépülése

 

KÉMIAI KÖTÉSEK, ANYAGI HALMAZOK

  • Gázok, folyadékok, szilárd anyagok jellemzése
  • A fémes kötés és a fémrács
  • Az pozitív és negatív ionok jellemzése
  • Az ionkötés és az ionrács
  • A kovalens kötés (σ, π, datív kötés)
  • Az atomrács
  • Másodlagos kötések
  • A molekularács
  • Az oldatok
  • Kolloidkémiai alapfogalmak

 

  1. félév

KÉMIAI REAKCIÓK

  • A reakcióhő (reakció-, képződéshő, aktiválási energia, Hess-tétel)
  • Az exoterm és az endoterm reakciók energia diagramjai (katalizátor, inhibitor fogalma)
  • A reakciósebesség
  • A kémiai egyensúly
  • A kémiai egyensúly irányítása
  • A protonátmenettel járó reakciók:
    – a víz, mint sav
    – a víz, mint bázis
    – a víz disszociációja
    – a kémhatás
    – a közömbösítés
  • Elektronátmenettel járó reakciók :
    – a Na és a Cl2 redoxi reakciója
    – a Mg és az O2 redoxi reakciója – az oxidációs szám

 

SZERVETLEN KÉMIA

  • A nemesgázok
  • A hidrogén
  • A halogén elemek és vegyületeik
  • Az oxigén csoport elemei és vegyületei
  • A nitrogén csoport elemei és vegyületei
  • A szén csoport elemei és vegyületei
  • Az alkálifémek és vegyületeik
  • Az alkáliföldfémek és vegyületeik
  • Az földfémek és vegyületeik, az alumínium
  • A vascsoport, a vas
  • A réz és a cink csoport

A szóbeli vizsga tételeinek címjegyzéke

 

  1. félév
  1. Az atom felépítése
  2. A radioaktivitás és jelentősége
  3. Az ionok képződése atomokból, az ionkötés és az ionrács jellemzése
  4. A fémes kötés és a fémrács jellemzése
  5. A kovalens kötés jellemzése
  6. A molekularács és az atomrács jellemzése
  7. A gázok jellemzése és az Avogadro törvény
  8. Az oldatok jellemzése és törvényszerűségei
  9. Kolloidkémiai alapfogalmak

 

  1. félév
  1. Termokémia
  2. A kémiai egyensúly és befolyásolása
  3. Sav-bázis reakciók
  4. Redoxi reakciók
  5. A galvánelemek
  6. Az elektrolízis
  7. A nemesgázok és a hidrogén
  8. A halogén elemek és vegyületeik
  9. Az oxigén csoport elemei és vegyületei
  10. A nitrogén csoport elemei és vegyületei
  11. A szén csoport elemei és vegyületei
  12. Az alkálifémek és vegyületeik
  13. Az alkáliföldfémek és vegyületeik
  14. Az földfémek és vegyületeik, az alumínium
  15. A vascsoport, a vas
  16. A réz és a cink csoport

 

 

10. évfolyam: Szóbeli követelmények

 

A SZÉNHIDROGÉNEK

  1. félév

Az alkánok 

  • Az alkánok általános jellemzése (elnevezés, általános képlet, jellemző reakció)
  • A metán jellemzése (képlet, tulajdonságok, előfordulás, előállítás, felhasználás, a szubsztitúció fogalma)
  • A kőolaj és a földgáz (keletkezése, lepárlása (meghatározás) a párlatok jellemzése)

Az alkének 

  • Az alkének általános jellemzése (elnevezés, általános képlet, jellemző reakció, származtatás)
  • Az etén jellemzése (képlet, tulajdonságok, előfordulás, előállítás, felhasználás, az addíció és a polimerizáció fogalma)

Az alkinek 

  • Az alkinek általános jellemzése (elnevezés, általános képlet, jellemző reakció, származtatás) ·Az etin jellemzése (képlet, tulajdonságok, előfordulás, előállítás, felhasználás, az addíció és a polimerizáció fogalma)

Az aromás szénhidrogének 

  • A benzol jellemzése (képlet, tulajdonságok, előfordulás, előállítás, felhasználás, a szubsztitúció fogalma)

 

 

  1. félév

OXIGÉN TARTALMÚ SZÉNVEGYÜLETEK

 

Az alkoholok 

  • Az alkoholok általános jellemzése (elnevezés, általános képlet, funkciós csoport, származtatás)
  • Az alkoholok csoportosítása (értékűség, rendűség)
  • A metanol, az etanol, a glikol és a glicerin jellemzése (képlet, tulajdonságok, előfordulás, előállítás, felhasználás,)

A fenolok 

  • A fenol (képlet, tulajdonságok, előfordulás, előállítás, felhasználás)

Az éterek

  • Az éterek általános jellemzése (elnevezés, általános képlet, funkciós csoport, származtatás) ·A dietiléter (képlet, tulajdonságok, előfordulás, előállítás, felhasználás)

 Az aldehidek 

  • Az aldehidek általános jellemzése (elnevezés, általános képlet, funkciós csoport, származtatás, kimutatás)
  • A metenal jellemzése (képlet, tulajdonságok, előfordulás, előállítás, felhasználás)

A ketonok 

  • A ketonok általános jellemzése (elnevezés, általános képlet, funkciós csoport, származtatás) ·Az aceton jellemzése (képlet, tulajdonságok, előfordulás, előállítás, felhasználás)

 A karbonsavak 

  • A karbonsavak általános jellemzése (elnevezés, általános képlet, funkciós csoport,)
  • A karbonsavak csoportosítása (szénváz szerint, a szénatomok kötései szerint, értékűség, más funkciós csoportot is tartalmazó)
  • A hangyasav és az ecetsav jellemzése (képlet, tulajdonságok, előfordulás, előállítás, felhasználás)

Az észterek 

  • Az észterek keletkezése, csoportosítása
  • A zsírok olajok jellemzése (eredet, tulajdonság, a zsírsavak, milyensége, előfordulás, előállítás, felhasználás)

A szénhidrátok 

  • A szénhidrátok csoportosítása
  • A szőlőcukor és a gyümölcscukor jellemzése (képlet, tulajdonságok, előfordulás,· előállítás, felhasználás)
  • A keményítő és a cellulóz jellemzése (képlet, egységei, stabilizálás, kimutatás, előfordulás, felhasználás)

 

NITROGÉNTARTALMÚ SZÉNVEGYÜLETEK

Az aminosavak és a fehérjék

  • A fehérjék szerkezete (4 féle), tulajdonságai (viselkedésük hővel, könnyű és nehézfémsókkal, savakkal és bázisokkal szemben), kimutatásuk

 

A szóbeli vizsga tételeinek címjegyzéke

 

  1. félév

 

  1. A kőolaj és a földgáz
  2. Az alkánok és a metán
  3. Az alkének és az etén
  4. A butadién a kaucsuk és a gumi
  5. Az alkinek és az etin ( PVC)
  6. Az aromás szénhidrogének

 

  1. félév
  2. Az alkoholok és a metanol
  3. Az etanol és a többértékű alkoholok
  4. A fenol
  5. Az éterek és a dietiléter
  6. Az aldehidek és a metanal
  7. A ketonok és az aceton
  8. A karbonsavak általános jellemzése és csoportosításuk
  9. A hangyasav és az ecetsav
  10. Az észterek
  11. A monoszacharidok
  12. A di- és poliszacharidok
  13. Az aminosavak és a fehérjék
  14. A műanyagok
  15. Az aminok, amidok és a nitrogéntartalmú heterociklusok
Print Friendly