Amiért jó ide járni…

Az iskola szülői szemmel

Minden szülő életében nagy pillanat, amikor csemetéje iskolába indul, és egyben nagy döntés is a megfelelő iskola kiválasztása.
Örömmel töltött el bennünket a hír, hogy újra indul a református általános iskolai oktatás Nagyecseden. Református vallású, vallását gyakorló családban felnőve nem volt kérdés, hogy gyermekeink az Ecsedi Báthori István Református Általános Iskola Gimnázium és Kollégiumban kezdjék meg iskolai tanulmányaikat. A magas színvonalú oktatás mellett reméltük, hogy gyermekeink lelki életére, erkölcsi és hitéleti nevelésére is nagyobb hangsúly fog helyeződni, mint más iskolákban. Nem csalatkoztunk, az iskola nevéhez hűen református szellemben oktatja, neveli, szeretettel terelgeti gyermekeinket a mindennapi munka során. Mára természetes lett számukra és számunkra is, hogy „Jó napot” helyett „Áldást, békességet!” kívánnak egymásnak és a felnőtteknek is találkozáskor. Minden napot imádkozással kezdenek és fejeznek be. Örömmel vesznek részt a számukra szervezett gyermek-istentiszteleteken, versenyt űznek a részvételért kapott matricák gyűjtéséből. Gyakran szerepelnek a templomban ünnepi istentiszteletek alkalmával, valamint egyéb alkalmakkor (Anyák napja, Idősek világnapja). A gyülekezet egésze számára is öröm, amikor a gyermekek hangján szólal meg a „Miatyánk”. A református házi gondozói hálózat időseit évente többször megörvendeztetik szívhez szóló műsoraikkal.
Természetesen, mint gyermekek, ők is elkövetnek csínytevéseket, de ezt az iskola munkatársai igyekeznek megértően kezelni, és nem a büntetést hangsúlyozni. A gyermekek okulására közösen megbeszélik a történteket és csak a jó példákat vetítik gyermekeink elé. Az iskola nemcsak a gyermekeket, hanem rajtuk keresztül, a szülőket is igyekszik bevonni a református gyülekezet életébe. Minket is nevel a mindennapi imádkozásra, rendszeres templomba járásra, erkölcsös viselkedésre.
Bízunk abban, hogy az általános iskolában eltöltött évek alatt gyermekeink hitben megerősödve könnyebben veszik majd az életben eléjük gördülő akadályokat.

Kádárné Nagy Anikó, Nyíri Attiláné

Print Friendly